Followers

Sunday, January 5, 2014

Rehearsal.

"Music and Rhythm cannot be separated."

Assalamu'alaikum & Selamat Sejahtera semua!!!

Alhamdulillah, dah masuk hari ke-5 bagi tahun 2014. Ada hari ON, ada hari OFF, ada hari busy, ada hari bosan gila. Itulah kehidupan seorang mahasiswa yang sedang bercuti semester ni. Heh!

Kali ni, aku nak share kegiatan2/aktiviti2 saya sepanjang cuti sem ni. Takde la hari2 pun, cuma hari tertentu je.

So, seperti mana yang semua dah sedia maklum (ehh, ye ke? semua orang dah tau ke? ntah. hehe.), saya seorang yang memang bergiat aktif dalam dunia seni, lagi2 dalam bidang vokal. Beza antara saya dengan retis2 terkenal ni ialah: Saya tak pemes. hehehehe~ Ke, saya belum pemes. Haha. (gila poyo baq ang!)

Semalam (4.1.2014), sesi rehearsal untuk konsert charity utk Haiti diadakan di The Professional Music Academy di cawangan Dataran Sunway. Selama ni training kat cawangan Subang Jaya, tapi ntah knapa semalam pengetua tu nk buat kat cawangan sini pulak. Takpe lah, dekat sket kot. heh.

So, semalam, dari ke petang sampai malam kena torture dengan cikgu aku. Actually, aku kena join choir dengan budak2 kecik. Ada la lagi antara student2 dia yg jadi solo. But still, they have so many things to learn and practice. Terasa ke-senior-an aku. Sebab aku yg paling tua dan berpengalaman antara soloist2 choir kat situ. hihihi~ 
 Apparently, kalau korang tengok gambar2 dibawah, korang akan perasan: aku sorang je budak melayu kat situ! heh. Anak melayu jati ni mingles dengan the chinese! And we are very close! Haha! Oh ya, ada lagi sorg indian girl, nama dia Grace. Yeah, dia pun satu2nya indian girl dalam choir kitorang. And she is VERY TALENTED as a small girl. Her voice, FANTASTIC! :D And my other two chinese friends also join the band: Ricky and Stephanie. Both of them, sama gila2 jugak. Love them very much! :D



Okay, yang pakai jaket varsity tu obviously beta la kan. hehe. Yang kat sebelah aq yg pakat baju pink tu la Stephanie.


Okay... yang baju orange tu la Ricky. hehe... tu, tengok kitorang 3 sekawan. Berbilang bangsa u'olls. No racism. Itu yang penting.


Skang, nampak tak, ada sorg indian girl comel je berdiri kat situ. Haa, itu lah Grace. She is a darling, I can tell. Her voice as a little girl, full with energy. Tapi tu lah.... Bak kata cikgu Huz, that's one real kepochi punya budak kici. heh. But she's a sweetheart. ^_^

Nampak mcm garang je cikgu biola diorg tuh heh.

Haaa... SO, ini lah antara kerja2 aku sebagai seorang yang suka bermain dengan vokal. Letih jugak kena torture dengan cikgu vokal kesayangan aku. Tapi memang puas! hehe... Minggu depan hari Khamis dengan Sabtu final trainings, lepas tu hari Ahad dah konsert. Meanwhile, hari2 biasa ni training sendiri je menghafal n warm-up vokal kat rumah. 

Okay, ini salah satu 'sedutan' rehearsal semalam. Masa ni, tengah cari style lagi untuk ad-lib solo. Fuhh...




p/s: Bila sakit tekak, minum air Lemon (Lemon ya, bukan limau kasturi ataupun nipis) dengan madu. Pergh... Heaven! :D

2 comments:

miza zahratuljannah said...

haha.. mantop lah abg haziq!

comel betul Grace tuh.. kecik jer..
tp kepochi tuh maksudnya ape? :D

chiko90tuah said...

'kepochi' tu mcm kepoh laa... tapi saja je ckp kepoci. mcm style pulak. hehe~

STESRI'S PANORAMA-Khas untuk ex-stesrians06'/07'

STESRI MEMORIES-Khas untuk ex-stesrians 06'/07'